Als B2B marketingadviseur en directeur heb ik in de afgelopen jaren veel bedrijven, van MKB tot grote organisaties, mogen ondersteunen. Nu we in het vierde kwartaal van 2024 zitten, denk ik terug aan de spagaat waarin veel directies en managementteams zich bevinden.
Aan de ene kant is er de focus op de kortetermijndoelen: hoe zorgen we ervoor dat we onze omzetdoelstellingen voor 2024 alsnog behalen of zelfs overtreffen? Dit betekent vaak veel aandacht voor sales, bijsturingen en intensieve overleggen om omzet en marges te verhogen.
Aan de andere kant is er de noodzaak om de lange termijn niet uit het oog te verliezen. De eigenaren en/of board of directors willen vóór het einde van het jaar duidelijkheid over de visie en strategie voor 2025. Wat ik vaak zie, is dat het gesprek dan al snel gaat over omzet- en margegroei. Begrijpelijk, maar helpt dat ons echt om de langetermijnvisie en jaarplannen voor 2025 te realiseren?
Dit brengt me bij de overweging: hoe gefundeerd zijn plannen écht als ze vooral door de directie worden opgesteld (met de korte termijn omzetdoelen als prioriteit in Q4), zonder de tijd en ruimte te hebben voor de inbreng van de collega’s die het werk dagelijks uitvoeren?
Enkele inzichten uit eerdere ervaringen voor een succesvolle jaarplanning:
🎯 Het succes van je bedrijfsdoelen vraagt om meer dan alleen doelen stellen. Het gaat om het ontwikkelen van een strategie waarin sales, marketing, operations en andere afdelingen niet alleen op één lijn zitten, maar ook actief betrokken zijn. Nog te vaak worden plannen van bovenaf opgelegd, waardoor teams zich niet verbonden voelen met de doelen of niet begrijpen hoe ze die kunnen vertalen naar hun dagelijkse werk.
🚀 Succes komt door samenwerking. Wanneer alle teams meedenken over de doelstellingen en uitvoering, ontstaat er een plan dat door iedereen gedragen wordt. Teams die de visie begrijpen en weten hoe hun werk bijdraagt aan het grotere geheel, zijn niet alleen meer betrokken, maar ook effectiever in het behalen van de doelen.
Interactieve planning. Een sterk plan ontstaat niet in een vacuüm. Het is een proces waarin kennis uit verschillende afdelingen wordt samengebracht. Hoe meer input, hoe rijker het plan en hoe groter het draagvlak. Dit leidt vrijwel altijd tot betere uitvoering.
❓ Hoe verloopt dit binnen jouw organisatie? Wordt er samengewerkt om het plan vorm te geven, of wordt het nog steeds vooral door de directie bedacht?
Afstemming tussen teams. Een strategie is slechts een begin. Het verschil wordt gemaakt door hoe goed teams zoals sales, marketing en operations zijn afgestemd. Wanneer iedereen begrijpt wat de doelen zijn én hoe ze kunnen bijdragen, ontstaat er een gedeelde richting. Dit vraagt om duidelijke actieplannen, zodat iedereen vanaf dag één weet wat er van hen wordt verwacht.
🤝 Werken jouw teams samen aan de strategie en uitvoering, of is dat gescheiden?
Georkestreerde uitvoering. Een goed plan zonder sterke uitvoering levert weinig op. Het succes zit vaak in de details van de uitvoering. Door iemand aan te wijzen die het proces leidt, van implementatie tot voortgangsbewaking, zorg je ervoor dat het plan geen papieren tijger is, maar een werkend instrument voor echte resultaten.
📊 Een goed uitgevoerd plan is geen statisch document, maar een levend middel dat zorgt voor meetbare successen.
Wanneer teams zijn afgestemd en actief betrokken blijven bij hun doelen, leidt dit niet alleen tot betere cijfers. Het creëert een cultuur van samenwerking, verantwoordelijkheid en doelgerichtheid. Teamleden zien de impact van hun dagelijkse werk terug in kwartaal- en jaarsuccessen, wat zorgt voor motivatie op de lange termijn.
💬 Hoe ziet jullie planningsproces voor 2025 eruit? Worden teams actief betrokken, of is het een top-down aanpak? Laten we van gedachten wisselen over hoe gezamenlijke planning kan zorgen voor een betere uitvoering en sterkere resultaten.
Groeten,
Bas Berntsen